Најубавите европски градови (I дел)

Европа има некои од најубавите градови и градови во светот. Полни со историски градби, замоци, катедрали, кули, мостови и улици поплочени со калдрма, нема континент со толку убави и интересни градови.

Но, кои градови во Европа се најубави? – прочитајте за некои од најубавите места на нашиот континент:

Луцерн, Швајцарија

Не само што е шармантен стар град, Луцерн се наоѓа на средина на швајцарските Алпи и веднаш до езерото Луцерн. Оваа комбинација го прави градот еден од најживописните во Европа со скоро бесконечни можности за истражување. За помалку од еден час можете да стигнете до неколку планини што го одземаат здивот. 

Од езерото Луцерн истекува реката Ројс. На оваа река е изграден првиот дрвен мост уште во 14 век, кој е еден од најзначајните и најкарактеристичните знаменитости на градот. Во внатрешноста на мостот има разноразни слики од историјата на градот Луцерн кои датираат од 17 век. Шетањето по самиот мост претставува вистинска атракција, а воедно предизвикува да се чувствуваме како да сме во некое друго време. Покрај мостот се наоѓа кулата – Water Tower која е изградена во 13 век, исто така карактеристична за градот. Над езерото се издигаат високите врвови на планините Пилатус и Риги кои се дел од масивот на Алпите. Туризмот на овие планини е доста развиен, а разгледувањето и посетата на истите се одвива преку железнички сообраќај и тоа со архаични возови, трамваи и жичарници. Преку овие сообраќајни средства, туристите имаат можност да разгледуваат прекрасни пејзажи од различни перспективи.

Бриж, Белгија

Одењето низ Бриж е како шетање низ бајка – и уште подобро, приказна што мириса на вафли и чоколадо. Архитектурата на Бриж е прекрасна, со комплексни фасади, калдрма улички и живописни канали. Патуването до Бриж не би можело да се смета за завршено без тура низ стариот град, пловењето по каналите и се разбира, јадење белгиско чоколадо.

Прага, Чешка

Прага е толку убава што е тешко да се опише. Познат како град на сто кули, во Прага има готски, ренесансни и барокни згради, комбинирани со модерна архитектура. Покрај старите градби се издвојуваат и прекрасните мостови на реката Влтава кои ја прават Прага толку посебно место.

Препознатливиот часовник, старото градско собрание, Народниот театар, цркви и манастири, музеи, паркови и кули се само некои од најдобрите знаменитости во градот кои вреди да се посетат.

Лисабон, Португалија

Со повеќе од 300 дена сонце годишно, постои причина Лисабон да биде толку популарна кај туристите во последно време. Прекрасен, со неверојатни погледи од секоја точка на седумте ридови, вкусна кујна која ги спојува медитеранските, индиските, африканските и бразилските влијанија и импресивната архитектура. Во центарот на Лисабон има широки, плоштади оградени со дрвја, тротоари со мозаици и улични кафулиња. Стариот град има неверојатна атмосфера – стрмни улици со пријатни ресторани, барови и продавници.