fbpx

Србија – Копаоник

Копаоник, познат и како „Покрив на Србија“, е најголемиот планински венец во Србија и број еден зимска туристичка дестинација.
Во својот највисок дел, Копаоник е како куќа со рамен покрив и овој дел се нарекува Равни Копаоник.
На подрачјето на Равен Копаоник на надморска височина од околу 1780 м се наоѓа неговиот туристички центар. Најголемите сместувачки капацитети, вклучително и бројни хотели, станови, вили, одморалишта, планински ложа, се наоѓаат во овој дел на Копаоник и се погодни за и за оние кои сакаат да зимуваат по ниски цени, но и за оние кои сакаат комфор 5 ѕвезди. Исто така има и објекти, спортски терени, базени, спортски сали, кина, продавници, бројни ресторани, како и клубови. Копаоник е планина за забава на снег, со одлични услови за скијачи, но и за оние кои сакаат спа уживање.
Копаоник има и скијачки центар со над 55 км алпинистички патеки и 18 км нордиско скијање. Ски центарот има скијачки падини погодни за почетници и искусни скијачи. Највисокиот врв на Копаоник е Панчишев, на надморска височина од 2017 м.